HomeProducten & DienstenMaki

Maki

Het in beweging krijgen van jongeren is ècht een vak apart. Het officieel als effectief erkende beweeg- en voedingsprogramma Maki sluit aan bij de leefwereld van jongeren. Het combineren van motivatiegesprekken, een game en de inzet van bovenbouwleerlingen als rolmodel zorgen ervoor dat u aansluiting bij de jongeren vindt. En dat maakt de kans op succes groter. Maki richt zich zowel op beweging als op voeding en versterkt de samenwerking tussen V(MB)O-scholen, buurtsportcoaches, sport- en beweegaanbieders, GGD en andere publiek-private partijen. Maki stimuleert en motiveert de jongeren op een aansprekende manier en legt zo een basis voor een gezond en sportief leven.

Sluit aan bij de leefwereld van jongeren en leg zo een basis voor een gezond en sportief leven.

Neem contact op met Erik

Evenwichtige jongeren

Vooral in de leeftijd van 12 tot 15 jaar is er een grote groep jongeren die weinig beweegt en regelmatig ongezond eet. Maar deze groep is lastig te bereiken. Het beweeg- en voedingsprogramma Maki van Team Sportservice is zo ingericht dat je aansluit op de leefwereld van jongeren. Maki stimuleert en motiveert deze groep op een aansprekende manier en richt zich in het bijzonder op de inactieve jongeren. Zo helpt Maki deze jongeren zich bewuster van lijf en geest te ontwikkelen tot evenwichtige jongeren en een gezond en sportief bestaan op te bouwen.

Maki werkt! Uit monitoringsgegevens blijkt dat ruim de helft van de geselecteerde inactieve leerlingen na een jaar meer is gaan bewegen. En driekwart van de scholen heeft aandacht voor meer bewegen en gezonde voeding verankerd in hun schoolbeleid.

Inhoud van Maki

 1. Het lokale projectteam
  De eerste stap van Maki is het oprichten van een lokaal projectteam bestaande uit scholen, buurtsportcoaches, GGD, sportorganisaties, welzijnswerk en diëtisten. Met dit team wordt een plan van aanpak gemaakt.
 2. Het afnemen van de fittest
  De fysieke mogelijkheden, wensen en behoeften van inactieve leerlingen worden met behulp van een fittest en een korte vragenlijst in kaart gebracht.
 3. De kick-off
  Nadat de behoeften in kaart zijn gebracht is het tijd voor de kick-off. Tijdens deze dag maken leerlingen kennis met de diverse sport- en beweegvormen en workshops over gezonde voeding. Alle leerlingen kunnen zich daarna opgeven voor het extra aanbod.
 4. Individuele begeleiding en gesprekken
  Individuele motivatiegesprekken stimuleren daarnaast de deelname aan extra sportactiviteiten. Buurtsportcoaches, mentoren en/of vakleerkrachten LO volgen daarvoor een speciale scholing. Willen jongeren ook hun voedingspatroon veranderen? Dan krijgen ze ook begeleiding van een diëtiste.
 5. De makigame
  Een extra -maar niet minder belangrijk- onderdeel is de makigame, die wordt ondersteund door een app. In een periode van twee maanden kunnen leerlingen punten verdienen door deelname aan het beweegaanbod, de voedingsworkshops en keuze voor het drinken van water en het eten van groente en fruit. De klas met de meeste punten wint de hoofdprijs. Daarnaast kunnen leerlingen ‘goodies’ verzamelen die samen weer goed zijn voor een persoonlijke prijs. Voordeel van de makigame: leerlingen motiveren elkaar en het project is zichtbaar binnen de school. De makigame wordt ondersteund door het makiteam: acht jongeren uit de bovenbouw helpen het projectteam met het bedenken en organiseren van activiteiten, communicatie, regelen van prijzen en uitdelen van de punten.

Extra informatie

Maki staat als effectieve aanpak op de Menukaart Sportimpuls en de databases Effectief actief (NISB)  en Gezonde school (RIVM). De makigame zorgt voor betrokkenheid van docenten, ouders en aanbieders uit de wijk, waaronder lokale ondernemers. Zij stellen prijzen beschikbaar en/of bieden gratis workshops aan binnen de makigame.

Stel een vraag aan onze specialisten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Erik Puyt
Meer informatie?

Bel of mail Erik Puyt