HomeCases(S)Cool on Wheels

(S)Cool on Wheels

Mooie samenwerking met Fonds Gehandicaptensport

Sporten en bewegen moeten voor iedereen vanzelfsprekend zijn, dus ook voor mensen met een beperking. Dat is waar Fonds Gehandicaptensport voor staat en waar zij zich dagelijks voor inzet. In de praktijk blijkt dat mensen met een beperking vaker drempels ervaren om te kunnen sporten dan mensen zonder beperking. “Dit komt doordat zij vaak verder moeten reizen voor aangepast sportaanbod. Niet alle sportverenigingen bieden immers aangepast aanbod aan of beschikken niet over gekwalificeerde trainers. Daarnaast kost het vaak veel geld voor de sporter, omdat soms hulpmiddelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een aangepaste rolstoel”, vertelt Céline van Oosterhout. Zij is projectcoördinator (S)Cool on Wheels bij Fonds Gehandicaptensport. Eén van (de vele dingen) die Fonds Gehandicaptensport doet is het ondersteunen van sportverenigingen om sportaanbod voor mensen met een beperking op te zetten of hun bestaande aanbod te verbeteren. “Ons ultieme doel is dat iedereen met een beperking binnen een straal van 10 kilometer kan sporten en bewegen.” Een ander belangrijk project van het fonds is de coördinatie van het project (S)Cool on Wheels.

Beeld van mensen met een beperking

Foto: Mathilde Dusol

Fonds Gehandicaptensport merkt dat er niet altijd een realistisch beeld is van mensen met een beperking. “Als we vinden dat sport voor iedereen vanzelfsprekend moet zijn, moet ook de beeldvorming kloppen met de werkelijkheid. Mensen met een beperking kunnen immers vaak veel meer dan wordt gedacht. Daarom wordt de clinic (S)Cool on Wheels ingezet om de beeldvorming positief te beïnvloeden. En waar kun je dan beter beginnen dan bij kinderen in het basisonderwijs?”, aldus Céline.

Inhoud van (S)Cool on Wheels

(S)Cool on Wheels is voor kinderen uit groep 7 of 8 van het basisonderwijs. Eén clinic duurt één dagdeel. De combinatie van een theorie- en een praktijkgedeelte, maakt dat kinderen de clinic niet snel vergeten. De clinic wordt altijd gegeven door een docent die zelf een beperking heeft. De docent gaat aan de slag met vragen zoals: Wat is een beperking? Welke beperkingen zijn er? Ken je mensen met een beperking? Hoe kunnen zij sporten? “Tijdens het theoriegedeelte is er ook ruimte voor kinderen om vragen te stellen. Door de open houding en antwoorden van de docent, merken de kinderen dat mensen met een beperking veel meer kunnen. Veel meer dan de kinderen vooraf dachten.” Na het theoriegedeelte ervaren de kinderen zelf hoe het is om te sporten in een rolstoel. Ze leren de technieken om in de rolstoel te rijden en ze spelen rolstoelbasketbal.

Gebruik maken van elkaars netwerk, kennis en kwaliteiten

Voor de coördinatie van (S)Cool on Wheels heeft Fonds Gehandicaptensport met de meeste provinciale sportorganisaties een samenwerkingsovereenkomst. Zo ook met Team Sportservice provincie Utrecht, dat het project coördineert in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Céline:“We kiezen voor samenwerking met de provinciale sportorganisaties om zoveel mogelijk clinics te kunnen organiseren. Dit kan doordat we gebruikmaken van elkaars netwerk, kennis en kwaliteiten. Belangrijk aan de samenwerking met Team Sportservice is dat zij vooral het netwerk en de contacten met scholen en de buurtsportcoaches hebben in de provincie. Zij weten waar behoefte is aan clinics. Tevens kunnen zij door de contacten met de gemeenten zorgen voor financiering van de clinics. Doordat ook wij zorgen voor financiering van de clinics slagen we er gezamenlijk in om veel kinderen kennis te laten maken met het thema en versterken wij elkaar door de samenwerking.” Over het partnerschap is Céline dan ook erg tevreden. “We bouwen op elkaar, de lijntjes zijn kort en afspraken worden nagekomen.”

ook een clinic?

Wij bieden de clinic (S)Cool on Wheels aan op scholen in regio Amsterdam. Wilt u uw leerlingen ook laten ervaren hoe is het om te werken, sporten en leven met een beperking? Neem dan contact op met Susanne Meertens van Team Sportservice Amsterdam via 030-209 99 99 of ssteltman@teamsportservice.nl. Ook kunt u kijken op de website van Fonds gehandicaptensport voor meer informatie over de inhoud en werkwijze van (S)Cool on Wheels.

Lees hier het verhaal van basisschool De Blokwhere die clinics (S)Cool on Wheels volgde >>

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.