HomeCasesStichting Welzijn Ouderen Soest

Stichting Welzijn Ouderen Soest

De gemeente Soest telt ongeveer 10.000 55-plussers. Daarvan zijn 2.000 inwoners 80 jaar of ouder. Mensen worden steeds ouder en Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) staat klaar voor de senioren in hun gemeente. De SOWS heeft vier doelen:

  • Bijdragen aan het langer zelfstandig thuis kunnen wonen van ouderen;
  • Vereenzaming tegengaan en voorkomen;
  • Ondersteunen van mantelzorgers;
  • Senioren actief laten zijn in de samenleving (waaronder ook bewegen valt).

In Soest wonen senioren die zichzelf prima kunnen redden. Zij gaan naar de golfclub of spelen bridge. Via internet blijven zij op de hoogte van alles dat zich in Soest afspeelt. Dit geldt echter niet voor alle senioren. Directeur van de SWOS Idelette Sleurink vertelt: “Er zijn senioren die moeite hebben om aan te haken. Zij zijn niet vaardig genoeg in het gebruik van internet, waardoor zij informatie missen. Daarnaast hebben zij soms ook niet genoeg financiële middelen om te bewegen. Deze groep kan dan altijd bij ons terecht.” De SWOS biedt laagdrempelige activiteiten aan waaraan iedereen op eigen niveau kan meedoen, actieve en minder actieve senioren. Te denken valt aan wandelen, fietsen, koersbal, dans, koken, handwerken, computercursussen en nog veel meer. Allemaal tegen lage kosten door de deelnemers.”

“Samenwerken met Team Sportservice gebeurt op basis van openheid en goede communicatie.”

De uitdaging

De SWOS vindt het belangrijk dat ouderen worden gestimuleerd om meer te bewegen, hierdoor blijven ze langer fit, zowel mentaal als fysiek. Maar ook andere mensen die hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken, ondersteunen ze. Daarom zijn ze het project ‘On the Move’ gestart. Door dit project worden mensen die minder mogelijkheden hebben om mee te doen in onze samenleving gestimuleerd om in beweging te komen. Bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De SWOS wilde dit project op een leuke, laagdrempelige manier starten.

De oplossing

Een aantal jaar geleden heeft Team Sportservice een fittest voor 55-plussers in Soest georganiseerd. De fittest bestaat uit een aantal laagdrempelige onderdelen, die onder meer oog- handcoördinatie, kracht, lenigheid, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen meten. Deelnemers krijgen een indruk van hun fitheid en krijgen een persoonlijk beweegadvies. Mogelijk dat een op maat aangepaste fittest de perfecte start is van het nieuwe project van de SWOS, dus nam de SWOS contact op met Team Sportservice provincie Utrecht. “In onderling overleg is, besloten om de fittest zowel voor de 55-plussers open te stellen als ook voor mensen met een verstandelijke beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo konden beide groepen hun fitheid meten en een persoonlijk beweegadvies krijgen en was het de perfecte start van ons nieuwe project, ”aldus Idelette.

Het resultaat

Aan de fittest hebben 75 deelnemers meegedaan. Dit was een mix van 55-plussers, mensen met een afstand tot arbeidsmarkt en/of mensen met een verstandelijke beperking. Het is gelukt om beide groepen in beweging te brengen. Voor cliënten van zorginstelling Amerpoort is een hardloop- en een voetbalgroep gestart. De groepen sporten op de locatie van de plaatselijke hardloopclub en voetbalvereniging. Een mooi resultaat! Voor een ander deel van deze groep bleek het lastig om bij een vereniging te sporten, in verband met de beperkte financiële middelen die ze hebben. Speciaal voor deze groep heeft de SWOS een wandel- en fietsgroep opgezet. “Een mooi resultaat. De deelnemers zijn niet alleen in beweging, maar hebben meer zelfvertrouwen en voelen zich (weer) onderdeel van onze samenleving. Ze doen (weer) mee!”, aldus Idelette.

Waarom samenwerken met Team Sportservice?

Over de samenwerking met Team Sportservice is de SWOS erg tevreden. Idelette: “Samenwerken met Team Sportservice gebeurd op basis van openheid en goede communicatie. De fittest was goed georganiseerd. Het was een geolied team! De vrijwillige fittestleiders wisten precies wat ze moesten doen en de fittest liep dan ook als een trein.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.