HomeCasesMinder conflicten en meer samenspelen op het plein met Move Mates

Minder conflicten en meer samenspelen op het plein met Move Mates

Een innovatieve school met veel aandacht voor adaptief onderwijs (op maat voor elke leerling) en veel aandacht voor de ontwikkeling van ICT-vaardigheden. Dat is basisschool De Eendracht in Mijdrecht. Ze hebben zelfs een echte robot op school, Eddy! Hun visie: ‘Kwalitatief goed onderwijs bieden in een positieve leeromgeving en leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige personen met zelfvertrouwen en respect voor anderen’. Een visie die perfect aansluit bij de waarden van het project Move Mates.

Buitenspelen weer sportief maken

Move Mates zorgt voor een pauze vol beweging, plezier en persoonlijke ontwikkeling. Door leerlingen uit groep 7 op te leiden tot speelpleincoaches en het beschikbaar stellen van speelpleinkaarten worden pauzes weer leuk voor ieder kind. “Wij merkten dat regelmatig wat ruzietjes ontstonden op het schoolplein tijdens de pauzes”, vertelt José Uithol (leerkracht van groep 7). “Daar wilden we toch iets aan doen door buitenspelen weer gezellig en sportief te maken. Move Mates leek ons zeer geschikt om ons te helpen dat doel te bereiken.”

Lessen

Dus ging buurtsportcoach, Mark van den Pol, van Team Sportservice provincie Utrecht aan de slag. Tijdens één theorieles en drie praktijklessen leidde hij kinderen die speelpleincoach wilden worden op. Hij leerde ze spelactiviteiten op te zetten, leerlingen te betrekken en te handelen bij conflictsituaties. Na de theorieles en tweepraktijklessen gingen de speelpleincoaches ‘stagelopen’ op het plein. Tijdens de stage kwam Mark langs om ze te coachen en feedback te geven.

Door Move Mates geen conflicten maar samen spelen op het schoolplein

Speelpleincoaches van OBS de Eendracht in actie

Positieve reacties

Inmiddels zijn de speelpleincoaches op de Eendracht al een tijdje actief. “Move Mates is heel goed ontvangen door iedereen. We hebben onze social media ingezet om ouders in de beginfase al te betrekken. Zo hebben we ze uitgenodigd om bij de lessen van Mark aanwezig te zijn. Leerlingen, leerkrachten en ouders zijn allemaal heel enthousiast. Er wordt volop gereageerd op filmpjes die we op Facebook plaatsen”, vertelt José.
Naast alle positieve reacties merkt José ook echt verschillen op het schoolplein nu en voor Move Mates. “Als ik nu pleinwacht heb, zie ik tijdens de pauze kinderen die samen spelen en in beweging zijn. Er zijn nagenoeg geen conflicten meer op het schoolplein.”

Speelpleincoach aan het woord

Manolis zit in groep 7 in de klas van José. Hij is één van de speelpleincoaches en is blij in zijn nieuwe rol. “Ik vind het leuk dat ik les kan geven aan andere kinderen. Als je met de andere kinderen speelt, worden ze blij. Sommige kinderen mochten vroeger niet meespelen en nu speelt iedereen samen als wij een spel doen.” Ook de overige leerlingen zijn blij met de speelpleincoaches. “Ze reageren goed. Niemand loopt weg bij onze spellen. Ze vinden het leuk als we nieuwe spellen doen. We krijgen nooit gemene opmerkingen. Er is minder ruzie. Normaal was er bij voetbal veel ruzie. Nu niet meer, omdat iedereen mee mag doen”, aldus Manolis.

José vindt Move Mates een aanrader voor basisscholen. “Het buitenspelen moet iets van de kinderen zijn en dat wordt het weer door Move Mates. Kinderen zijn lekker in beweging en er zijn minder conflicten. De begeleiding van Team Sportservice is gedegen en voortreffelijk.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.