HomeHet verhaal van: Buurtsportcoach Whitney

Het verhaal van: Buurtsportcoach Whitney

Whitney Morien is buurtsportcoach in Krimpenerwaard. Als buurtsportcoach zorgt zij ervoor dat zoveel mogelijk mensen gaan bewegen of sporten. “De beste manier om dat voor elkaar te krijgen, is door mensen en sportaanbieders met elkaar te verbinden.”

“Ik hou mij bezig met ouderen en met aangepast sporten”, vertelt Whitney Morien. Zij is buurtsportcoach in de gemeente Krimpenerwaard. “Ik probeer ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen. En de beste manier om dat voor elkaar te krijgen, is door mensen en sportaanbieders met elkaar te verbinden.”

Verbinden

Om die verbinding tussen mensen en sportaanbieders te leggen, deden Whitney en de gemeente Krimpenerwaard in 2019 mee aan de Nationale Sportweek. “We hebben alle verenigingen in de gemeente benaderd met de vraag of zij hun sportaanbod beschikbaar wilden stellen tijdens de Sportweek. Vervolgens maakten we een groot overzicht van de verenigingen die allemaal meededen. Dat overzicht hebben we laten plaatsen in de krant, we hebben filmpjes opgenomen om de Nationale Sportweek te promoten en we deelden boekjes met het overzicht uit op basisscholen. Zo probeerden we de verschillende sporten onder de aandacht te brengen en toegankelijker te maken.”

De aanpak van Whitney bleek een succes. “Het liep zelfs nog beter dan we hadden verwacht”, geeft ze aan. “Er waren meer dan 35 sportaanbieders die hun deuren openden voor geïnteresseerde mensen. Dat was niet alleen voor die mensen erg leuk, ook de verenigingen konden de interesse erg waarderen. Sommige verenigingen die trainingen of clinics organiseerden, hadden soms wel vijf nieuwe deelnemers in één keer. Zo verbinden we de verenigingen met de mensen die dat nodig hebben.”

Aangepast sporten

“Mensen die aangepast sporten hebben namelijk al zoveel gezondheidsvoordelen van een klein beetje beweging”, vervolgt Whitney. “Dan kun je denken aan een ziektebeeld dat niet verslechtert en soms zelfs verbetert. Bij ouderen is eenzaamheid vaak een probleem, maar dat ondervang je door ze laten sporten. Een ochtendje walking football is bijvoorbeeld echt iets waar zij iedere week naar uitkijken, omdat ze dan even een paar uurtjes buiten de deur zijn. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer mensen en sporten aan elkaar koppelen. Dat is toch waar je het voor doet.”

Meer weten over onze buursportcoachregeling voor uw lokale sportbeleid?
Klik hier!

 

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.