HomeActueelDit moet je als sportvereniging weten over het nieuwe statiegeldsysteem

Dit moet je als sportvereniging weten over het nieuwe statiegeldsysteem

Vanaf 1 juli 2021 breidt Statiegeld Nederland het statiegeldsysteem in Nederland uit. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen of sportclubs met een eigen kantine of horeca. Kleine plastic flesjes, zogenoemde petflesjes die in veel sportkantines worden verkocht bevatten vanaf dan ook statiegeld.

Wat verandert er op 1 juli?
Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd van 15 cent flesje. De etiketten bevatten vanaf dan nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Het wordt een open inleversysteem, dus mensen kunnen de kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Ook komen er méér verplichte en vrijwillige inzamelpunten. Het is voor sportorganisaties zoals verenigingen of sportscholen mogelijk zelf ‘vrijwillig innamepunt’ te worden. Voor sportverenigingen geldt dat zij het statiegeld voor eigen doeleinden kunnen gebruiken, commerciële sportaanbieders kunnen de inname doneren aan een erkend goed doel.

Is een vereniging verplicht om 15 cent statiegeld bovenop de verkoopprijs te doen?
Nee, maar de sportvereniging betaalt wel statiegeld aan de leverancier, dus als je dit niet doen gaat het van de eigen marge af. Er zit geen btw op statiegeld, dus dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Zijn sportorganisaties verplicht om kleine plastic flessen in te zamelen?
Zoals hierboven genoemd komen er veel meer innamepunten. Grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen en andere sportaanbieders zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen, of aan een goed doel te doneren.

Wat moet ik doen om een vrijwillig innamepunt te worden?
Verkooppunten die vrijwillig gaan inzamelen melden dit op de website van Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract om afspraken vast te leggen. Vanaf 30 flessen retour per week krijgt een inzamelpunt een eigen klantnummer. Op het moment dat de vereniging zich registreert als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Vanaf mei kan de vereniging speciale zakken bestellen bij de leverancier om de kleine plastic flessen in te zamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) in drie groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Hoe kan ik als sportorganisatie de kleine flessen innemen?
Heb je als meer dan 200 leden? Bestel dan via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak en gepersonaliseerde stickers met de naam van de vereniging en/of een donatiedoel erop. Statiegeld Nederland ontwikkelt een portal waar je de inzamelbak en de communicatiemiddelen kunt bestellen.

Wat kan ik als sportorganisatie met de opbrengst van het statiegeld?
Een vrijwillig innamepunt kan bijvoorbeeld € 0,15 retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. De statiegeldopbrengst kan aan een erkend goed doel (CBF.nl) naar keuze worden overgemaakt. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel. Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst ook gebruiken om de eigen club te sponsoren.

Van wie ontvangt de sportvereniging de statiegeld vergoeding?
Statiegeld Nederland betaalt de sportvereniging uit nadat de leverancier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland. Commerciële sportaanbieders krijgen geen geld terug maar kunnen het statiegeld wel een goed doel doneren.

Kan een ‘oude fles’ nog verkocht worden na 1 juli?
Ja, kantines mogen hun bestaande voorraad die voor 1 juli 2021 is in ingekocht nog verkopen na 1 juli 2021. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ statiegeldflessen tegelijk inleveren in een zak?
Ook dat is mogelijk. Je ontvangt wel alleen het statiegeld van de ‘nieuwe’ flessen met statiegeldlogo.

Nog vragen?
Heb je nog vragen, kijk dan op de site van Statiegeld Nederland.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.